Ο Σύλλογος "Φίλοι Οινουσσών" (ΣΦΟ) αποσκοπεί στη βελτίωση και ανάπτυξη του νησιού. Μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών, προωθούμε την ενίσχυση της κοινωνίας, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης σε όσους την έχουν ανάγκη. Με τη συνεισφορά και στήριξη της αιγνουσιώτικης κοινότητας, ο ΣΦΟ συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο δυναμικού μέλλοντος για το νησί μας. Συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης στο έργο μας αυτό είναι το Ταμείο Ευπραγίας Οινουσσών (Τ.Ε.Ο): https://www.obfcharity.com
Σκοποί του Συλλόγου
Προωθούμε τη βελτίωση τoυ οικισμού και των νησιών των Οινουσσών.
Ενισχύουμε και συντηρούμε τα εκπαιδευτήρια και τους ναούς στις Οινούσσες.
Παρέχουμε κοινωνική και ανθρωπιστική στήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη, με όλα τα απαραίτητα μέσα.
Διαμορφώνουμε καλύτερες κοινωνικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και υγιειονομικές συνθήκες, προωθώντας τη δημιουργία αναπτυξιακών δομών και επιχειρήσεων.
Φροντίζουμε για τη συνδεσιμότητα και τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των Οινουσσών με κάθε δυνατό τρόπο και κατάλληλα μέσα.
Εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων.
Ενισχύουμε τους πατριωτικούς δεσμούς των Οινουσσίων παγκοσμίως, ενώνοντάς τους για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Αναδεικνύουμε, προστατεύουμε και προβάλλουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας, διατηρώντας την ιστορία και τις παραδόσεις, ήθη και έθιμα των Οινουσσών.
Οι Δράσεις μας
Οικονομική Στήριξη
Παρέχουμε οικονομική στήριξη σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, τόσο στις Οινούσσες όσο και στην Αττική, ανά τακτά χρονικά διαστήματα
Υγειονομική Στήριξη
Καλύπτουμε τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα και τη νοσοκομειακή περίθαλψη για ανασφάλιστους συμπολίτες μας
"Discover Oinousses"
Δημιουργήσαμε έναν νέο θεσμό "Discover Oinousses" για την τουριστική προβολή του νησιού μας
Πολιτιστικές Δράσεις
Αναπτύσσουμε πολιτιστικές δράσεις, περιλαμβάνοντας θέατρο, συναυλίες, χωρούς, κ.ά. τόσο στο νησί μας όσο και στην Αττική
Έθιμο "Άρτος του Αγίου Νικολάου"
Δημιουργήσαμε το έθιμο του "Άρτου του Αγίου Νικολάου" για να στηρίζουμε το έργο της εκκλησίας μας κατά τους χειμωνιάτικους μήνες
Εορτή του Αποστόλου Παύλου
Θεσμοθετήσαμε την εορτή του Αποστόλου Παύλου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χίου και τον Δήμο Οινουσσών, για να τιμήσουμε τη διέλευσή του από το νησί μας
Χριστουγεννιάτικο Δένδρο
Κάθε χρόνο, παραμονή της εορτής του Αγ. Νικολάου, τοποθετούμε το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο στην Αίθουσα "Μαρίας Π. Λαιμού"
Η Ιστορία μας
1800-1929
Τουρκοκρατία και Απελευθέρωση
Δημιουργία ΣΦΟ
Εξωραϊσμός χωριού
Ηλεκροδότηση
Λιμάνι
Ναός Αγ. Νικολάου
Δενδροφύτευση
1844-1912
Κατά την Τουρκοκρατία, η Αιγνουσιώτικη κοινότητα ανέπτυξε ιδιωτικές πρωτοβουλίες για να καλύψει τις ανάγκες της όντας απομονωμένη και χωρίς κρατική πρόνοια. Το 1844 οι κάτοικοι δημιούργησαν το «Παγκάρι» στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου, για να συγκεντρώνουν εισφορές και να καλύπτουν τις ανάγκες του χωριού. Με την απελευθέρωση των Οινουσσών το 1912, τον ρόλο αυτόν ανέλαβε το ελληνικό κράτος.
1929
Το 1929 δημιουργήθηκε ο ΣΦΟ, o οποίος έτυχε της συντρηπτικής αποδοχής της τοπικής κοινωνίας. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο απαρτίστηκε απο τον Δημήτρη Παν. Λαιμό (πρόεδρο), τον Διαμαντή Ιωαν. Πατέρα (ταμία) και τον Γιάννη Ηλ. Παπαλά (γραμματέα). Από τα πρώτα έργα του ΣΦΟ ήταν: ο εξωραϊσμός του χωριού, η ηλεκτροδότηση με τον Αριστείδη Λαιμό να αγοράζει την πρώτη γεννήτρια, η βελτίωση του λιμανιού, η ολοκλήρωση του ναού του Αγ. Νικολάου και η δενδροφύτευση του άλσους της Αγ.Παρασκευής. Δημιουργήθηκε επίσης ταμείο για δωρεές, με πρώτη αυτήν του Γιώργη Μιχ. Φράγκου.
1930-1959
Οργάνωση συσσιτίων
Γυμνασιακό Παράρτημα της Χίου
Πρώτο Ναυτικό Γυμνασίο
Πρότυπο Οικοτροφείο
Τοπική εφημερίδα "Οινούσσαι"
Μέγαρο Παντελή Αντ. Λαιμού
1930-1950
Την δεκαετία του 1930 και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ΣΦΟ επεκτάθηκε προσφέροντας συσσίτια σε συνεργασία με τους Αιγνουσσιώτες/τισσες του Λονδίνου, μέσω του Ταμείου Ευπραγείας Οινουσσών (Τ.Ε.Ο), και της Αθήνας. Με την απελευθέρωση, ο ΣΦΟ εγκαθίδρυσε το Γυμνασιακό Παράρτημα της Χίου στο νησί, παρέχοντας επιχορηγήσεις στους καθηγητές.
1954
Το 1954, ο ΣΦΟ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα Ναυτικού Γυμνασίου, μέσω της δωρεάς του Διαμαντή και Καλλιόπης Πατέρα. Επιπλέον, ο ΣΦΟ ηγείται της εκστρατείας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για το Πρότυπο Οικοτροφείο το οποίο φιλοξένησε μαθητές από όλη την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, δημιούργησε τυπογραφείο για την έκδοση της τοπικής εφημερίδας "Οινούσσαι", τα άρθρα της οποίας γράφονταν από τον Ανδρέα Γ. Λαιμό.
1957
Το 1957 κτίστηκε το Μέγαρο Παντελή Αντ. Λαιμού, το οποίο αφιερώθηκε στη μνήμη του από τη σύζυγό του Μαρία Παντ. Λαιμού και τους ανιψιούς του, Παντελή, Αντώνη και Νικόλαο Λαιμό. Το κτήριο παραχωρήθηκε στον ΣΦΟ για να φιλοξενήσει τα γραφεία του, τα γραφεία της τότε κοινότητας Οινουσσών, της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ και του Ταχυδρομείου.
1960-1971
Ανακήρυξη Κοινότητας σε Δήμο
Σχολή Εμποροπλοιάρχων
Ναυτικό Μουσείο
Μεταφορά διοίκησης ΣΦΟ στον Πειραιά
Μεταφορά και επιμέλεια εφημερίδας στην Αττική
Αγορά Ε/Ο ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ
1965
Το 1965, με προσωπικό αγώνα του τότε πρόεδρου του ΣΦΟ, καπτ. Πολύδωρου Λαιμού, επιτυγχάνεται η τιμητική ανακήρυξη της Κοινότητας σε Δήμο παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις πληθυσμιακές προϋποθέσεις, και ο πρόεδρος του ΣΦΟ εκλέγεται πρώτος Δήμαρχος των Οινουσσών. Την ίδια χρονιά, το Οικοτροφείο φιλοξενεί τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Οινουσσών. Τέλος, ο ΣΦΟ υποδέχεται τις συλλογές του Ναυτικού Μουσείου και φιλοξενεί τη Ναυτική Λέσχη στο Μέγαρο Παντελή Αντ. Λαιμού.
1970-1971
Το 1970, ο τότε πρόεδρος καπτ. Λέων Λεμός μεταφέρει τη διοίκηση του ΣΦΟ στον Πειραιά, ενώ η έδρα παραμένει στο νησί. Η έδρα και η επιμέλεια της εφημερίδας μεταφέρθηκαν επίσης στην Αττική. Ένα επιπλέον σημαντικό επίτευγμα του ΣΦΟ ήταν η εξασφάλιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Χίο, η οποία γινόταν με ιδιωτική πρωτοβουλία από την επιχείρηση του εφοπλιστή Γιάννη Κ. Λαιμού (Ναυτίλου). Έτσι, τον Νοέμβριο του 1971, το Ε/Ο ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ, ιδιοκτησία του ΣΦΟ και αποτέλεσμα συνεργασίας με το Ταμείο Ευπραγίας Οινουσσών (Τ.Ε.Ο), πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι, με πλοίαρχο τον Θεόδωρο Λαιμό (Κουρτουκέρη) και λύνει ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα.
1972-1979
Αστυνομική Υπηρεσία
Ύδρευση
Οδικό δίκτυο
Υγειονομικός Σταθμός
1972
Το 1972, η Παρασκευή Δ. Λαιμού με τα παιδιά της, στη μνήμη του συζύγου και πατέρα τους, Δημητρίου Γ. Λαιμού (Γέροντα), διέθεσαν οικόπεδο και ανέλαβαν τις δαπάνες για την κατασκευή κτιρίου, το οποίο προσφέρθηκε στον ΣΦΟ, ο οποίος με την σειρά του το διέθεσε ως σταθμό της τότε Χωροφυλακής, και σήμερα Αστυνομίας.
1973
Το 1973, ο ΣΦΟ με δωρεές, όπως του Ιωάννη Κ. Χατζηπατέρα, Μάρκου Δ. Λαιμού, Αντώνη και Νικολάου Σπ. Λαιμού και Γιάννη Διαμ. Πατέρα, ολοκληρώνει την διάνοιξη των πηγαδιών στον Αϊ Γιάννη και την σύνδεσή τους με την υδατοδεξαμενή. Επιπλέον, επεκτείνει και βελτιώνει το οδικό δίκτυο του νησιού. Την ίδια χρονιά, έγιναν τα εγκαίνια του Υγειονομικού Σταθμού, με την δωρεά του Μάρκου Δ. Λαιμού και Δημήτρη Αντ. Λαιμού, και της οικογένειας του Ιωάννη Νικ. Πατέρα. Το ακίνητο ανήκει στον ΣΦΟ, οποίος και πέτυχε την προαγωγή του από Κοινοτικό Ιατρείο σε Υγειονομικό Σταθμό. Στην συνέχεια παραχωρήθηκε στις δημόσιες αρχές. Λειτούργησε επί δεκαετίες μέχρι να μετονομαστεί σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.
1980-1999
Διδασκαλική Στέγη
Ε/Ο ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙ
Ξενοδοχείο
Καταλύματα "Φάμπρικα"
Αγορά "Εστίας"
1982
Το 1982, ο Λέων Χρ. Λεμός ιδρύει τη Διδασκαλική Στέγη, προσφέροντας προσιτή διαμονή στους εκπαιδευτικούς του νησιού. Τα έσοδα από τα ενοίκια διαχειρίζεται ο ΣΦΟ, ενώ είναι υπεύθυνος και για τη συντήρησή τους. Την ίδια χρονία, το Ε/Ο ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ πωλήθηκε και με δωρεά των Διαμαντή Στ. Πατέρα και Διαμαντή Κ. Πατέρα αγοράστηκε το Ε/Ο ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙ.
1983-1986
Το 1983, με το κληροδότημα του Στέφανου Ν. Πατέρα, ο ΣΦΟ σε συνεργασία με τον Αντώνη Σπ. Λαιμό, κατασκεύασαν το ξενοδοχείο «Θαλασσοπόρος», το οποίο λειτουργούσε έως το 2009, όταν ανεστάλη η λειτουργία του λόγω πολεοδομικών υπερβάσεων (από το 2011 έως το 2018, ο ΣΦΟ επιλύει όλες τις υπερβάσεις). Το 1986, η Πόπη Χαρ. Πατέρα δώρισε ένα οικόπεδο με ερειπωμένο κτήριο, γνωστό ως «Φάμπρικα». Ο ΣΦΟ ανακατασκευάζει το κτίριο και το παραχωρεί στον Δήμο για τη φιλοξενία των διαφόρων υπηρεσιακών υπαλλήλων και επιμορφωτών του νησιού.
1996
Το 1996, επί προεδρίας Μιχάλη Γ. Πατέρα, πραγματοποιείται η απόκτηση ιδιόκτητης αίθουσας που ονομάζεται «Εστία» στο Χαλάνδρι, όπου μεταφέρεται η διοίκηση του ΣΦΟ. Σε αυτό συνεισέφεραν οικονομικά: Αντώνης και Νικόλαος Σπ. Λαιμού, οι κληρονόμοι Διαμαντή Στέφανου Πατέρα, Νικόλαος Διαμ. Πατέρα, Στέφανος Μ. Κολλάκης, το ίδρυμα Λέοντος Λεμού, οι οικογένειες Κων/νου Ι. Λύρα, Χρυσάνθης Μ. Λύρα και Αγγέλας Γ. Λύρα.
2000-2019
Αγορά Ε/Ο ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ
Ανακαίνιση Κέντρου Υγείας
2006
Το 2006 πωλείται το Ε/Ο ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙ και αγοράζεται το Ε/Ο ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ. Η αγορά αυτή πραγματοποιήθηκε από μέλη και φίλους του ΣΦΟ, και δωρητές: Νικόλαος Σπ. Λαιμός, Μαρίτσα, Νικόλαος, Δημήτρης και Χρήστος Σαμωνάς, Μάρκος και Γιάννης Διαμ. Λεμός, οικογ. Ιωάννη Κ. Χατζηπατέρα, οικογ. Μάρκου, Παντελή, Νικολάου και Καίτης Χατζηπατέρα, οικογ. Μάρκου και Κων/νου Λύρα, Διαμαντής Κ. Πατέρας, Αλέξανδρος και Γιάννης Λυγνός, Μαριγώ Λεμού-Πατίτσα, Φιλήμωνας και Λέων Πατίτσας, κληρονόμοι Διαμαντή Στ. Πατέρα, Νικόλαος Διαμ. Πατέρας και τέλος οικογ. Δημήτρη Λυγνού.
2011
Το 2011, το Ίδρυμα Γιώργη Νικολού εγκατέστησε και λειτούργησε την τηλεϊατρική μονάδα στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Οινουσσών και με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Ευάγγελου Αγγελάκου και δωρεές διαφόρων συμπολιτών και εταιρειών έγινε ριζική ανακαίνιση του χώρου.
2020-Σήμερα
2021
Το 2021, ο ΣΦΟ μεταβιβάζει στον Δήμο Οινουσσών την κυριότητα ενός οικοπέδου, δωρεά της Ευγενείας Πατέρα, συζύγου Νικολάου Πατέρα, με σκοπό την ανέγερση Ναυτικού Συνεδριακού Κέντρου.
Τα Μέλη μας
Με κοινή αγάπη, στόχους και αφοσίωση, τα μέλη του ΣΦΟ δρούν για την ανάπτυξη και πρόοδο των Οινουσσών. Κάθε μέλος φέρνει μοναδικές απόψεις και εμπειρίες για να εμπλουτίσει και να συμβάλει στο κοινό μας ταξίδι. Για την τριετία 2023 με 2026, το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα εξής μέλη: